Miljö- och klimatvänliga skäl att välja Sweden Ecos produkter

 • 100 % naturliga ingredienser
 • Baserat på framförallt ekologiskt odlade växter och örter
 • Närproducerat; svensk produktion
 • Basen i de flesta produkter består av certifierad aloe vera gelé som även är rättvisemärkt
 • Miljöanpassade förpackningar – tillverkade av återvunnen plast och RS Biokosmetik AB medlemmar i FTI – Förpacknings- och Tidnings Insamlingen.
 • Testas inte på djur, vare sig råvarorna eller slutprodukt – finns med bland Djurens rätt utvalda hudvårdsmärken
 • Mild doft från naturliga parfymoljor
 • Mycket koncentrerade och dryga produkter då inget vatten tillsätts

Sista punkten kan behöva lite extra belysning: Att inget vatten tillsätts i produkterna är mycket ovanlig. Vatten är inte miljöfarligt i sig, men att använda stora mängder vatten får stora konsekvenser för vår miljö. Vattnet i våra hudvårdsprodukter har en stor miljöeffekt med både tanke på transportvolymer, förpackningsantal och volymgenomgång i våra reningsverk. Dessutom krävs mer konserveringsmedel ju mer vatten som finns i produkterna.

För att belysa hur mycket vatten det handlar om läs text nedan som är hämtad från Statistiska Centralbyråns rapport ”Läkemedel samt kosmetika och hygienprodukter i Sverige” från 2009:3:

”När det gäller kosmetika och hygienprodukter användes cirka 41 000 ton år 2006 enligt KTF:s försäljningsstatistik. Den totala försäljningen har ökat med ungefär 10 procent mellan år 2002 och 2006. De största produktgrupperna är flytande tvål (25% av den totala försäljningen), schampo (20% av den totala försäljningen) och kroppsvård, d.v.s. hudkrämer o dylikt (10 procent av den totala försäljningen).”

Flytande tvål och schampo består ofta av 75-90% vatten. Det innebär att bara i dessa produkter så säljs årligen ca 15 000 ton vatten. Det blir många transporter och ett stort antal förpackningar helt i onödan. Huden mår bäst av att vi dricker vatten och vatten har vi dessutom hemma i kranen!

Det går att tillverka koncentrerad och hudvänlig hudvård utan att tillsätta vatten. Så är det med Sweden Ecos Shampoo for Hair and Body- det räcker med en liten klick som du blandar ut med lite vatten innan den appliceras på hår och kropp. Shampoot räcker på så sätt längre än man tror. Moisturiser, fuktgelén som används varje dag räcker i snitt ca 3 månader.

Grön Salong

Produkterna är Grön salong-certifierade som är en dansk certifiering. Organisationen är ideell och står under Köpenhamns kommuns tillsyn. Grön salong innebär att produkten är grön-säker-ekologisk.

Grön salong undviker ämnen som är:

 • Allergena och irriterande på huden
 • Giftiga
 • Cancerogena
 • Hormonstörande
 • Skadliga för miljön

Hållbarhetspolicy

Miljö och Klimat

Vårt miljötänk går igenom hela kedjan från råvaror, förpackningar, tillverkning och slutprodukt. Vi arbetar bara med 100 % naturliga råvaror och våra produkter innehåller till största del råvaror från ekologiskt certifierade odlingar. Produkterna innehåller inget tillsatt vatten utan är koncentrerade vilket gör dem dryga och minskar transportvolymer och förpackningantal. Alla råvaror är lätta att bryta ned i naturen. Sweden Ecos produkter är närproducerade då tillverkningen sker i Sverige.

Produkterna är jämtländskt hantverk av högsta kvalitet. Alla förpackningar är miljöanpassade genom att vara tillverkade av återvunnen plast och de är även återvinningsbara. RS Biokosmetik AB är ansluten till FTI för ansvarsfull återvinning. Trycket på förpackningarna är också miljövänligt. Inga extra kartonger runt burkar och flaskor används då de belastar miljön i onödan.

Kontor och lager använder papper, kartong och broschyrer som är miljömärkta. Vi återanvänder transportmaterial och källsorterar allt överblivet emballage och alla datorer och skrivare är miljöcertifierade. Lokalerna på huvudkontoret är målade med miljömärkt färg och uppvärmda med luftvärme.

När anställda och demonstrationspersonal reser används i första hand tåg, bussar och andra kollektiva färdmedel. För de transportbolag vi anlitar kräver vi in miljöcertifikat.  Miljöcertifikaten innebär att de kör på miljövänligt bränsle och att de i storstäder använder ellastbilar.

Socialt

För RS Biokosmetik AB och Sweden Eco är det viktigt att ta ett socialt ansvar och därför arbetar vi efter Code of conduct.  Vi vill ha en garanti för att inte barn används i fabriker eller att människor arbetar under dåliga förhållande och/eller till låg lön. Code of conduct innehåller en mängd krav som vi ställer på leverantörer och producenter från andra länder. Det gäller allt från rimliga löner och bra arbetsvillkor till att diskriminering inte är tillåten och att rätten finns att bilda och ansluta sig till föreningar, t ex fackföreningar. Vi väljer även att köpa råvaror som gynnar ortsbefolkning, t ex så stödjer vi kvinnor i Marocko som arbetar med framställandet av vår arganolja och den aloe vera som är basen i de flesta av våra produkter är både rättvisemärkt och ekologisk från ett familjeägt företag i Guatemala. Vi arbetar aktivt mot diskriminering t ex genom vårt val av modeller och samarbetspartners.

Vi har valt att placera vårt huvudkontor i glesbygd i Valdemarsvik för att kunna erbjuda arbetstillfällen där det är svårt att hitta arbete i Sverige och även fabriken som finns i Föllinge ger arbete till människor på glesbygden. Vi arbetar för en levande landsbygd i Sverige. Djuren har alltid varit viktiga för RS Biokosmetik AB, varken råvaror eller slutprodukter har någonsin testats på djur. Alla Sweden Eco Skincare for mens produkter är godkända av Djurens rätt och internationella PETA och samtliga är 100 % veganska.

Ekonomi

Lönsamhet för RS Biokosmetik AB är när alla tjänar på hela verksamheten. Med minimal miljöpåverkan, att människor får en bra lön och har bra arbetsvillkor samt att företaget har en sund finansiell grund att stå på ger hållbarhet på lång sikt och på många nivåer. RS Biokosmetik AB har högsta kreditvärdighet – AAA hos Bisnode – och räknas som ett av Sveriges mest välskötta aktiebolag. För att garantera rättvisa arbetsförhållanden har RS Biokosmetik AB valt att lägga sin tillverkning i Sverige trots att det blir betydligt dyrare än utomlands.  Konsumenten blir också en vinnare med en produkt som främjar miljö och hälsa.